Maatvoering in ons zonnestelsel model

“Maatvoering in ons zonnestelsel model” is een spreadsheet waarin de diameters van de planeten en hun gemiddelde afstanden tot de Zon kunnen worden omgerekend naar die van een schaalmodel.

Ook kunnen een aantal waarden van de Aarde worden teruggerekend tot die van een globe.


Download de file door op de plaat boven te klikken.


Links in het venster staan werkelijke waarden en rechts de modelwaarden. Vul in een geel veld de gewenste diameter in en de rest van de bijbehorende modelwaarden wordt wordt prompt uitgerekend.


Les tip: Gebruik een grote lamp als model-Zon. Ik heb zelf een rijst-papieren lamp van 90cm doorsnede die ik in het lokaal ophang. De bijbehorende model-Aarde is dan 8,2mm in diameter. Houd dit kraaltje aan een dun draadje voor de lamp, zodat de groep het silouet duidelijk kan zien afsteken tegen het “zonlicht”. Het verschil in grootte kan haast niet duidelijker aanschouwelijk gemaakt worden en is voor velen een openbaring. Natuurlijk is het een goede zaak om ook de andere planeten bij de hand te hebben.


Ik hoop dat deze spreadsheet een nuttig educatief doel zal dienen. Voor op-, aanmerkingen en verbeteringen houd ik mij ten zeerste aanbevolen. Aanpassingen en uitbreidingen publiceer ik hier graag in volgende versies.


De spreadsheet is vrij te gebruiken door iedereen, tenzij voor commerciële doelen; neem in dat geval s.v.p. kontakt met mij op.


Veel meer informatie is te vinden op “Build a Solar System”. Bezoek ook de “Webmaster’s Page”. Beide zijn in het Engels.


De Sterrenkundige Vereniging Orion te Bovenkarspel heeft een webpagina on-line met een vereenvoudigde planeet-rekenmachine voor diameter, afstand en persoonlijk gewicht op het oppervlak; snel en handig.

Planeten Paultje’s