Deep Space Explorer

Deep Space Explorer (DSE) is een buitengewoon handzaam programma om Kosmologie te illustreren. Het begint met een overzicht van ons eigen sterrenstelsel, de “Melkweg”, waarna men alles in drie dimensies kan draaien. De stipjes op de achtergrond zijn hier geen sterren, maar sterrenstelsels.


Vervolgens kan men inzoomen naar het zonnestelsel en zien in welke stand dit zich in de melkweg bevindt, of uitzoomen, zodat zichtbaar wordt hoe de Melkweg zich verhoudt tot de Andromedanevel, de lokale groep en de “Tully Verzameling”. Uiteindelijk zoomen we uit naar een model van de gehele Kosmos.


Deep Space Explorer werd jaren geleden uitgebracht als programma naast Starry Night. De makers hebben veel elementen nu in Starry Night (SN) verwerkt en DSE wordt helaas niet meer verkocht.


Naar mijn persoonlijke mening is dit jammer want het gemak waarmee DSE de Kosmos laat zien vind ik niet terug in SN en daarmee is een belangrijk educatief gereedschap verloren gegaan. Maar soms hebben leveranciers nog een stoffig exemplaar liggen dat voor weinig de deur uit kan. Ik heb gelukkig mijn eigen pakket en het werkt na al die jaren nog steeds prima, ondanks de dramatisch voortschrijdende ontwikkelingen in OSX. Nu is het maar hopen dat DSE ook onder OSX Leopard blijft werken; in oktober 2007 zullen we het weten.......