De geschiedenis van het Heelal; van Big Bang tot Zonnestelsel.
Er wordt een kort overzicht gegeven van het ontstaan van het heelal, de ruimte en de tijd. Daarbij komen het inflatiemodel, materie en antimaterie en de achtergrondstraling aan de orde. Het verklaart ondermeer waarom het ‘s nachts donker is, iets waar meer achter zit dan alleen het ondergaan van de zon! Ook de grotere structuren van het heelal komen aan de orde, waaronder onze Melkweg. Een ogenschijnlijk ingewikkeld verhaal, maar waarvan getracht wordt dit op heldere wijze voor een ieder duidelijk te maken. Het geeft inzicht in waar alle materie, sterren, planeten en tenslotte wijzelf vandaan komen!
Over Licht en Afstand in de Sterrenkunde.
Het licht dat wij met onze ogen zien was tot honderd jaar geleden het enige waarmee de hemel werd waargenomen. Het was ook niet duidelijk wat licht feitelijk was, ondanks dat vele geleerden zich het hoofd hierover hadden gebroken. Inmiddels weten wij wat licht is en dat er nog veel meer soorten “licht” zijn, waarmee het firnament onderzocht kan worden. Dat onderzoek bestond tot voor kort voornamelijk uit het analyseren van het licht. Uit die gegevens zijn allerlei dingen af te leiden, zoals afstanden en snelheden.
In deze lezing komen enkele hoogtepunten uit het onderzoek naar licht aan de orde en worden enkele demonstratieproeven uitgevoerd.
Ons Zonnestelsel; van IJsdwerg tot Gasreus.
Sinds augustus 2006 telt ons zonnestelsel officieel 8 planeten. Pluto is gedegradeerd tot een dwergplaneet, omdat het waarschijnlijk slechts één van de vele ijsdwergen is, die in de buitengebieden van ons zonnestelsel voorkomen. Maar wat is een ijsdwerg, en hoe zien die andere echte planeten er dan uit? Deze lezing neemt u mee op een reis langs alle planeten en andere objecten in het zonnestelsel, aan de hand van de schitterende foto’s die in de afgelopen jaren door verschillende ruimteverkenners zijn gemaakt.
De Rode Planeet; het laatste nieuws over Mars.
De planeet Mars spreekt al tot de verbeelding sinds de oudheid: de planeet is genoemd naar de Romeinse god van de oorlog. In de 19e eeuw dacht men kanalen te zien, die door intelligente Marsbewoners gegraven zouden zijn. Dat bleek gezichtsbedrog, maar de ontdekkingen die in de laatste tientallen jaren gedaan zijn door een hele stoet van Marsverkenners, zowel vanuit de ruimte als op de planeet zelf, zijn minstens zo spectaculair. Deze lezing geeft u een overzicht van de laatste resultaten van de Mars Express, de Mars Rovers Spirit en Opportunity, en de Mars Reconnaisance Orbiter.
Buitenaards Leven: Mogelijk of Onmogelijk?
Hoewel het ontstaan van het leven op aarde (nog) niet kan worden verklaard, zijn astronomen naarstig op zoek naar leven elders in het heelal. Tegenwoordig is dat zoeken vooral gericht op planeten en manen binnen ons eigen zonnestelsel, zoals op Mars, of op de manen Europa (bij Jupiter) en Titan (bij Saturnus). Het zou een triomf zijn voor de wetenschap wanneer leven buiten de aarde inderdaad kan worden aangetoond! Maar de vraag is in hoeverre deze zoektocht een kans van slagen heeft. Deze lezing probeert deze vraag en het huidige en toekomstige onderzoek naar leven elders in kaart te brengen.